Ви є тут

Вищий сорт кави

Высший сорт кофе«Вищий сорт кави або коротко про головне»

До вищого сорту належить кава високогірних плантацій арабіки із вмістом кофеїну менше одиниці (менше одного відсотка у перерахунку на суху речовину). Алкалоїд кофеїну при такій концентрації (мікродоза) діє на організм людини як «еліксир». Через розкриття смакових почок досягається ефект розслаблення і зняття стресу. В цей час у мозок надходить сигнал про вироблення серотоніну - гормону радості, який є нейромедіатором, дозволяючим збільшити кількість нейронних зв'язків у мозку. Таким чином стимулюється підвищення IQ. Іншими словами «Вищий сорт кави» - це кава, яка робить нас розумнішими.

До якостей вищого сорту кави безумовно відносяться максимальний Смак і Аромат. Чому?

Кофеїн - це отрута, яку виробляє кавове дерево для захисту від всіляких шкідників-комах, які водяться у вологому екваторіальному кліматі у великих кількостях. Кофеїн направляється деревом у зерна, стебла і листя кави. Залежно від висоти над рівнем моря, сили кавового дерева спрямовані або на боротьбу за виживання і створення кофеїнової захисту, або сили витрачаються на наповнення кавових зерен смаками і ароматами. В цьому і розкривається пряме призначення кавового дерева - абсорбувати усі природні елементи із навколишнього середовища і наповнити кавові зерна екстрактом, що складається з ~ 17000 мікроелементів.

Высший сорт кофе

  • Максимального захисту кавове дерево потребує на рівнинах з висотою над рівнем моря до 600 метрів - кава має від 1,7 до 2,5% кофеїну - зазвичай це робуста (ROBUSTAS) або низькосортна арабіка. Це кава третього сорту маркується АВ, В і С.
  • На пагорбах від 600 до 800 м знижується тиск і температура, відповідно потреба у кофеїні 1,3 - 1,7%. Це кава другого сорту (BRAZIL) маркується HB, HG і A.
  • У передгір'ях від 800 до 1200 м кофеїн знижується до рівня 1,1 - 1,3%. Це кава першого сорту (OTHER MILD) означає м'який смак, щільність самого зерна навпаки зростає, маркується SHG і AA.
  • На високогір'ї понад 1200 м рівень кофеїну знижується до одиниці і менше. Це кава вищого сорту (COLUMBIAN MILD) Колумбія, Кенія і Танзанія мають унікальні умови для кави вищого сорту, т.зв. "Золотий стандарт", маркується SHB і AAA.

Груба і проста аналогія міститься у законі Вільфредо Парето формулюється як - 20% зусиль дають 80% результату - застосовна до всього, що відноситься до «Вищого сорту» і звичайно до кави.

Отже по-порядку:

  • частка високогірної арабіки з кофеїном менше одиниці (Colambian Mild або вищий сорт) у загальносвітовому врожаї кави становить 20%, решта 80% кави з кофеїном вище 1 (Other Mild, Brazil, Robustas відповідають першому, другому і третьому сортам);
  • США і Японія викуповують 80% арабік вищого сорту, і мають сукупний ВВП більше 20% світового ВВП;
  • 20% людей у світі мають IQ вище 110 од., Ці люди як мінімум самодостатні, як максимум успішні, вони контролюють 80% всіх грошей;
  • 20% людей мають розвинені смакові рецептори (здатні відчути м'який смак кави вищого сорту) і відповідно IQ вище 110 од.

Высший сорт кофе

Кава, як і фізіологія людини - вкрай чесні. Можна сказати, що кава вищого сорту в усьому світі - це напій еліти, радість гурманів.

Ряд країн застосовують "кавову технологію» для підвищення ККД їх економік. Метою ставиться викупити плантації з «правильним кави» на весь період плодоношення (5 років), в боротьбі за ринок арабік вищого сорту. Крім трійки лідерів Японії, США і Канади, в цьому традиційно беруть участь 5 європейських країн, що мали колонії в екваторіальних країнах, де росте високогірна арабіка - Іспанія, Голландія, Бельгія, Великобританія і Франція. Активно рветься на ринок Китай, з дуже платоспроможною елітою і звичайно Саудівська Аравія.

Практична користь від застосування кави вищого сорту - підвищення працездатності.

Высший сорт кофеДослідження американського інженера Джозефа Мозеса Юрана, який займався цією проблематикою, показали, що після початку робочого дня людина близько 4 годин перебуває у стані стресу, а через шість годин стає максимально ефективним у виконанні завдань. Методика визначення причин стресу і боротьби з ним не викликала інтересу у американських підприємців (на початку п'ятдесятих років Америка і так була економікою №1, зате Японія, яка лежала в руїнах після другої світової і повинна була провести у такому стані років 50 (з точки зору Заходу) висловила зацікавленість цими дослідженнями і запросила Групу Юрана приступити до досліджень. Фізичні (аеробіка, асани, дихальна гімнастика) і психічні (аутотренінг, медитації) вправи значного впливу на зниження рівня стресу не надали, на відміну від фізіологічного впливу - найбільший ефект справив досвід розпилення запахів. Три сильних запахи: свіжоскошеної трави, свіжоспеченого хліба і свіжозмеленої кави виявилися здатними розслабити людину і ввести її у стан благополуччя. На виробництві запах кави простіше застосувати. Далі виявилося, що ефект зняття стресу від розслаблення запахових рецептів можливо збільшити тривалим післясмаком - впливом на смакові рецептори. Кава знову виявилася кращою для цієї мети. Згодилися також дослідження радянських вчених Сеченова і Мечникова, розпочаті ще Павловим щодо кофеїну.

Як запах кави розслабляє запахові рецептори (наприклад знімає спазм від сильних запахів, при виборі парфумерії), так і смак здатний розслабити смакові рецептори, а ось далі все вирішує вміст кофеїну. Кофеїн це отрута, яка має гіркий смак. Кава із вмістом кофеїну вище одиниці стимулює викид кортизолу - гормону стресу, це у більшій чи меншій мірі кофеїнове отруєння викличе прискорений серцевий пульс, підвищений артеріальний тиск і активізує роботу печінки для виведення токсинів - звичайна реакція організму на отруєння. У період боротьби з кофеїновим отруєнням кортизол буде бадьорити людину, потім піде занепад сил і виникне необхідність у відпочинку.

А ось реакція на каву з кофеїном у концентрації менше одиниці буде зворотна - розслаблення, зняття стресу і виділення серотоніну, тобто гормону задоволення, що є потужним нейромедіатором, що збільшує кількість нейронних зв'язків - підвищення IQ. Цей напій і приносить задоволення і робить розумніше!

Высший сорт кофеІ звичайно саме кава вищого сорту з кофеїном нижче одиниці дозволяє швидко зняти стрес і, відповідно, збільшити працездатність. Тут буде доречним привести ще пару рекомендацій для ефективного застосування «кавової» технології, що базуються на спостереженнях групи Юрана:

  • кава натуральна смажена вищого сорту (в Україні відповідає ГОСТ 6805-97) вживається у першій половині дня, у кількості не більше 473 мл (одна американська пінта), що відповідає 7 кавабрейкам у кінці кожного робочої години, при 8-ми годинному робочому дні, порція відповідає лонг-еспресо (лунго ~ 67мг);
  • спосіб заварювання значення не має;
  • дуже важлива правильна концентрація кавового напою - це 7-12 грам меленого зерна на 100 мл води - саме при цій пропорції відбувається розкриття смакових почок з подальшим розвитком рецепторних клітин у них (рецепторні клітини дозволяють нам розпізнавати насиченість різних смаків);
  • сенсорні клітини смакових нирок розвиває вживання чаю: рекомендується ввечері випивати хоча б три чашки чаю - чорного, зеленого і білого, звичайно з кофеїном менше одного (сенсорні клітини дозволяють нам розпізнавати тонкість і різні відтінки смаків).

Насолоджуйтесь кавою вищого сорту, одночасно розслабляйтеся і підвищуйте свій IQ разом з Duende!