Приготування кави - завершальна і одна з найважливіших стадій створення смаку та аромату. Звикли готувати каву з використанням турки? Спробуйте зробити це в еспресо або кеміксі - її смак Вас точно здивує!
Способи приготування кави
Усі методи можна розділити на 4 основні групи:
- Еспресо.
- Імерсіонні.
- Фільтраційні.
- Комбіновані.
Знайдіть ідеальний варіант для себе, випробувавши кожен з цих способів. Всі вони дозволяють готувати з різних сортів, змінювати рівень помелу, час заварювання та інші параметри - експериментуйте.
Як готувати каву
Для приготування по одному з вище перерахованих способів використовуйте наступні методи та кавове обладнання:
Обладнання | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Метод | Турка | Еспресо-машина | Френч-прес | Кемікс | Мока | Аеропрес | Пуровер | Сифон |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Опис методу | Дозволяє готувати напій за східною технікою. | У такому агрегаті напій створюється пропусканням нагрітої до 90° води через фільтр з кавовим порошком. | Використовується метод настоювання і віджиму. | У верхній частині колби кава заливається гарячою водою, а у нижній знаходиться готовий до вживання напій. | Кавоварка, в якій кава готуэться під тиском пару. | У циліндричну колбу засипається кавовий порошок і заливається гарячою водою. За допомогою поршня заварена кава продавлюється через фільтр прямо в чашку. |
Перемелена кава засипається на дно пуровера. Методом додавання гарячої води круговими рухами, забезпечуємо просочування готового продукту в чашку. |
Кава готується методом нагрівання води у нижній частині посудини та взаємодії її з меленими зернами, поміщеними у верхню колбу. |
Температура води |
100°С |
92-96°С | 92-96°С | 92-96°С | 100°С | 92-96°С | 92-96°С | 92-96°С |
Об’єм порції | 30-50мл | 45–55 мл | 100 мл | 100 мл | 40–50 мл | 120 мл | 100 мл | 5,5-6,5гр. |
Час приготування | 3-5 мин. | 20-28 сек. | 4 мин. | 3-3,5 мин. | 2-4 мин. | 40-60 сек. | 2,5 мин. | 45-60 сек. |
Ступінь обсмаження зерен | світла, середня | різна | середня | світла, середня | середня, темна | світла, середня | світла, середня | середня |
Ступінь помолу зерен | найбільш мілкий | різний | крупний | середній | середній, мілкий | середній | середній | середній, мілкий |
Способів приготування смачної кави, як ми бачимо, сьогодні більш ніж достатньо. Роблячи вибір між кавоваркою і кава машиною у першу чергу потрібно відштовхуватися від ваших цілей. Готуєте Ви для себе і сім'ї або плануєте використовувати обладнання у спеціалізованих кафе і ресторанах... Проте це далеко не головний критерій, який повинен визначати Ваш вибір.
Як готувати каву - в чому різниця між кавоваркою і кава машиною?
Переваги професійних кава машин:
- Наявність системи контролю та міцності приготованого напою.
- Обладнані функцією помелу. Ви також можете вибрати ступінь подрібнення.
- Швидке приготування з дотриманням ідеального балансу смакових якостей.
- Є можливість запрограмувати оптимальну для Вас консистенцію і вибирати рецепти приготування.
Позитивні сторони кавоварок:
- Ручна кавоварка не займе багато місця на Вашій кухні.
- Тонкий смак приготованої кави.
- Всі характеристики, властиві кавовому зерну розкриваються зовсім інакше, мають більш натуральний смак, велику глибину аромату...
- Ви можете готувати смачну каву всюди, де вдасться відшукати окріп.
Але скільки б переконливих доводів не було наведено по відношенню до того чи іншого обладнання - вибір "Як готувати каву" завжди залишається за Вами.